BÆRUM: Bilfører var ikke klar over at tidsbegrenset parkering må dokumenteres

- Det kostet henne 330 kroner.

Avisa Budstikka, som dekker kommunene Asker og Bærum, hadde for noen dager siden en bred omtale av en sak hvor en bilfører mente seg urettferdig behandlet da hun fikk parkeringsbot på en p-plass hvor hun kunne parkere gratis.

Saken har tidliger vært omtalt i Budstikka…>

Gul lapp under vindusviskeren

Budstikka kunne videre fortelle at da kvinnen, som ikke ønsker å stå frem med navn og bilde, hadde parkert, gjorde hun sine ærender i Sandvika. Men da hun var tilbake på parkeringsplassen innenfor tidsfristen på to timer så hun at det lå en gul lapp under vindusviskeren.

Bot på 330 kroner

Som begrunnelse for parkeringsbota – med den offisielle betegnelsen «kontrollsanksjon» – kunne hun lese at hun måtte betale 330 kroner fordi det ikke var mulig å se når hun hadde parkert bilen.

Det bilfører begrunnet sin klage med, og som også fikk bred omtale i lokalavisa, var at det ikke fremgikk av skiltet at han måtte dokumentere når bilen ble parkert på stedet for å kunne stå der gratis.

Gratis elbilparkering i Bærum

Her må det legges til – for de som er ukjent med lokale forhold – at på offentlige parkeringsplasser i Bærum kommune parkerer elbiler og hydrogenbiler gratis enn så lenge.

Under E18 i Sandvika kan biler stå parkert inntil 12 timer ifølge skiltet, og elbiler står gratis. At de fleste bilene her har kjennemerker som begynner på bokstaven «E» bør derfor ikke komme som noen stor overraskelse.
Foto: BJØRN ERIK NEBELL

Krav om dokumentasjon

Det er imidlertid også et krav for de, at det må dokumenteres når bilen ble parkert på stedet. Noe som kan gjøres elektronisk med parkeringsapp, med parkeringsskive eller gratisbillett.

I tillegg tillater noen kommuner en ordning der du legger en lapp på dashbordet der du skriver klokkeslettet når du parkerte bilen.

Parkeringsskive/gratisbillett

Når symbolet for parkeringsskive er å finne under den hvite p-en på blå bunn, bør det derfor ikke herske tvil om hva som er kravet for å parkere på stedet.

Det imidlertid ikke alle er klar over. er at symbolet heter «Parkeringsskive/gratisbillett» i skiltforskriften. Noe som i og for seg ikke bør kreve noen nærmere forklaring.

Fra parkeringsforskriften § 18. De enkelte underskilt :

Underskilt 831 – Parkeringsskive / gratisbillett

831 Parkeringsskive/gratisbillett
Underskiltet angir at parkering bare er tillatt på stedet når enten anordning som angir tidspunktet for når kjøretøyet er parkert eller billett fra parkeringsautomat som angir tidspunkt for når gratisparkeringen utløper, er plassert godt synlig bak frontruten i kjøretøyet.

– Er boten korrekt ilagt?

– Jeg har tidligere registrert parkering i Easypark-appen. Men siden det er gratis å parkere og jeg leste at biler med EV-skilt sto gratis, gjorde jeg ingenting denne gangen, forteller kvinnen i sin klage, der hun samtidig spør Bærum kommune om boten er gitt ved en feil.

– Kontrollsanksjonen er korrekt ilagt, forteller førstekonsulent Latif Basic i kommunens avdeling for vei og trafikk.

– Alle må dokumentere når de kom

– Skiltingen på stedet forteller at også elbilsjåfører må registrere parkeringen, sier Basic. Og viser til urskivesymbolet, som sees på skiltet der det står til venstre for informasjonen om tidsbegrensningen.

Han legger også til at tidsbegrenset parkering har som formål å unngå at biler blir stående parkert på sentrale parkeringsplasser hele dagen, slik at andre ikke slipper til.

[elfsight_faq id=»10″]

Sak nr. 10099