Bilskader på parkeringsplasser og i P-hus økte med 12 prosent i 2022

- Karosseriskadene kostet 2,2 milliarder tilsammen i fjor

Koden for å unngå parkeringsskader på parkeringsplasser og i p-hus er egentlig ganske enkel: – Rygg inn og kjør ut. På den måten beholder du oversikten, både når du kommer og når du drar.

Skadetallene steg fra 87 676 skadetilfeller med påkjørt parkert kjøretøy i 2021 til drøyt 103 000 i fjoråret. Tallet på ryggeulykker økte fra 56 524 til 58 977. Dette forteller If Skadeforsikring i en pressemelding.

De har igjen hentet tallene fra Finans Norge, som organiserer forsikringsselskapene her i landet.

Karosseriskadene kostet 2,2 milliarder kroner

– Å bulke inn i en annen bil på en parkeringsplass eller i et P-hus kan skje den beste. Dette er en av de vanligste skadene som kommer inn til forsikringsselskapene, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Han har ett tydelig råd:

– Å rygge inn i parkeringsfeltet er smart, og noe vi anbefaler. Da har du god oversikt når du skal kjøre bilen ut igjen, sier han.

I en spørreundersøkelse If gjorde for drøyt to år siden, og som omfattet hele landet, klagde over halvparten på at norske p-plasser og parkeringshus er for trange og vanskelige å manøvrere i.

På store parkeringsplasser – som her ved Kongsberg næringspark – er kravene til årvåkenhet ekstra store, siden mange bilførere på slike plasser ofte kommer og går på samme tid.
Arkivfoto: BJØRN ERIK NEBELL

Små bulker – stor irritasjon

– Å kjøre rundt på p-plass eller parkeringshus trenger like stor konsentrasjon og oppmerksomhet som når du er på motorveien. Selv om skadene og bulkene ofte er små, er det som regel bare et lite øyeblikks uoppmerksomhet som skal til, sier kommunikasjonssjefen i If.

– Legg igjen en lapp

– Dersom du skulle være så uheldig å slå en dør inn i nabobilen eller lage en liten bulk på annen måte, bør du legge igjen en lapp med kontaktopplysninger til deg selv og registreringsnummeret på bilen din. Selvsagt vil et ord som «beklager» også være bra å føye på, sier han.

I en spørreundersøkelse foretatt av If i 2021, klagde over halvparten på at norske p-plasser og parkeringshus er for trange og vanskelige å manøvrere i.
Illustrasjonsfoto: BJØRN ERIK NEBELL

Sak nr. 10069