LILLESTRØM: Apcoa parking brukte HC-parkeringen på jernbanestasjonen som sin egen

- Sto parkert på plassen natta over uten HC-bevis.

Det er neppe noe som skaper mer harme enn biler som unødig opptar plass på HC-parkeringer. Når det i tillegg er selskapet som har ansvaret for å kontrollere andres parkering som står der – ja da bør det være åpenbart at reaksjoner vil komme.

Over 150 plasser – kun to HC-plasser

På Bane Nors innfartsparkering ved Lillestrøm stasjon er det plass til mer enn 150 biler, men bare to av plassene er spesielt brede og avsatt til HC-parkering.

En kveld i mai var trafikkleder Patrick Hamnøy på vei til jobb hos Bane Nor, da han observerte en av Apcoa parkings tjenestebiler som sto parkert på HC-parkeringen ved innkjøringen til parkeringsplassene i Dampsagveien.

Sto på HC-plass natta over

Da han kom tilbake fra jobb neste morgen, sto bilen fremdeles på stedet. For å være på den sikre siden, siden det faktisk kunne være mulig at bilen sto lovlig parkert, sjekket han om bilen hadde et HC-kort på dashbordet.

Han fant verken et blått HC-kort eller en gul kontrollsanksjon på bilen – som nå hadde stått på stedet natta over.

Etter å ha tatt noen bilder, tok han kontakt med Romerikes Blad som valgte å omtale saken.

> Reportasjen om saken i Romerikes Blad (for abonnenter).

– Usikker på om det er likhet for loven

– Hadde jeg stått der så hadde jo jeg fått bot. Det burde jo være en viss likhet for det regelverket de praktiserer, sier Patrick Hamnøy til Romerikes Blad.

Da Parkeringsrett tok kontakt med Hamnøy, ga han uttrykk for det samme som han hadde fortalt lokalavisa noen dager før, i det han sendte oss bildene som beskrev saken.

– Med tanke på jobben deres, synes jeg det er spesielt at de parkerer der. Det er mer enn nok andre plasser tilgjengelig på kvelden og natta. Jeg tenker også på hensynet til de som har behov for de plassene. Av flere hundre parkeringsplasser på stedet, er det bare to handikapplasser. (I Statens vegvesens parkeringsregister står det at plassen har totalt 155 parkeringsplasser hvorav 2 HC-plasser, red.anm.)

Vertikalfoto over parkeringsplassen ved Lillestrøm stasjon med HC-plassene markert
Foto; GOOGLE EARTH / EIKER MEDIA AS

– Vi har lov til å stanse hvor vi vil på våre plasser

Driftsdirektør i Apcoa Parkering, Carl-Erik Martinsen, sier til Romerikes Blad at parkeringsselskapet i utgangspunktet har lov til å stanse hvor de vil på de plassene de drifter.

Da Parkeringsrett ikke kan finne hjemmelen for en slik påstand, tok vi like godt kontakt med både Apcoas kundesenter og administrerende direktør Rune Feltman for å få denne påstanden verifisert.

Unntak gjelder kun ved kommunal håndheving

Det fremgår nemlig av trafikkreglene § 2 nr. 4 at for å kunne fravike vegtrafikkbestemmelsene ved parkeringskontroll må det dreie seg om «kontroll og håndheving av parkering og stans på offentlig ferdselsåre», noe vi også gjorde Apcoa oppmerksom på.

Med «offentlig ferdselsåre» menes nemlig her kantsteinsparkering på offentlig veg og ikke parkeringsplasser drevet av private aktører.  Med andre ord gjelder dette unntaket kun kommunal håndheving – og ikke for private parkeringsselskap som Apcoa.

I tillegg ønsket vi også å få en tilbakemelding på om det var noen feil i måten Romerikes Blad hadde omtalt saken.

Lover å komme tilbake til saken – «så raskt vi kan»

Til tross for at Apcoa for en uke siden bekreftet å ha mottatt meldingen og skrev tilbake at «Vi kommer tilbake til deg så raskt vi kan» – har vi enda ikke hørt fra noen i selskapet.

Så til omtalen i Romerikes Blad:

– At den sto der over lengre tid er rart. Det er brudd mot alle våre interne rutiner. Sånn skal det ikke være. Her er det en ansatt som har tatt seg noen friheter personen ikke skulle tatt, fastslår driftsdirektøren.

Han sier videre at den aktuelle parkeringsbetjenten vil få en påminnelse om gjeldende regler og rutiner.

Regnskapstall for Apcoa Parking Norway


Sak nr. 10126