OSLO: Da kommunen drøyde med å lage sykkelfelt, tok Joachim affære

- Det hele endte med bot og saksomkostninger

Det var i mai i 2022 at Joachim Ådnanes (37) så seg lei på at Oslo Kommune var forsinket med et pågående sykkelfeltprosjekt På Grünerløkka. Da tok han like godt sprayboksen fatt og fullførte jobben.

Dette var noe han også markedsførte på sosiale medier, der Twitterkontoen @Sykkelmafiaen omtalte rettssaken, da den etter en utsettelse kom opp 19. desember 2022.

Saken har tidligere vært omtalt i avisa Vårt Oslo.

«Manglet tillatelse til å male sykkelfelt»

Da kom det samtidig frem at første rettssak ble utsatt fordi aktor manglet uttalelse fra veimyndigheten om at tiltalte ikke hadde lov til å markere som han gjorde. Et moment som var vesentlig for å dømme ham for å ha endret veioppmerkingen.

Halverte boten

Samtidig mente aktor boten var for høy, og valgte å halvere denne i sin påstand. Noe retten tok til følge.

«Fremsto som sykkelfelt»

Ådnanes ble tiltalt for brudd på vegtrafikkloven § 31 første ledd jfr. § 5 fjerde ledd for å ha endret veioppmerkingen i Rathkes gate på Grünerløkka. Dette gjorde han på en slik måte at det «fremsto som at det var et sykkelfelt langs siden av veien».

Tiltalte ble funnet med 22 klistremerker med teksten «Shitparking award» og to bokser spraymaling. Som et resultat ble han presentert for et forelegg på 10 000 kroner, som han nektet å vedta.

En protestaksjon

Selv om Ådnanes erkjente forholdet, som han sier var en form for protestaksjon, var han ikke villig til å vedta forelegget, slik at saken i stedet kom for retten.

Der ble boten redusert til 5000 kroner. I tillegg ble han ilagt saksomkostninger på 3000 kroner og fikk de to sprayboksene inndratt.

Etter modell av «La Linea»

Oppmerkingen valgte Ådnanes å kalle «La linea» (På norsk: Streken), med tydelig adresse til den italienske tegneseriefiguren som gikk som en farsott på norske TV-er på 70- og 80-tallet.

Startet spleis

I mellomtiden hadde kunstneren selv startet en spleis for å dekke juridiske utgifter. Her hadde han fått inn hele 21 000 kroner fra hele 80 givere etter få dager, og forsikret om at eventuelt overskytende skulle doneres til Syklistenes Landsforening.

I Rathkes gate valgte Joachim Ådnanes like godt å male sykkelfeltet selv, siden kommunen var for treg.
Foto: JOACHIM ÅDNANES

Sykkelfeltet på plass kort etterpå

Ikke mer enn ti dager etter at det improviserte sykkelfeltet «La Linea» var på plass, sørget kommunen for å erstatte det med et mer permanent felt med rød asfalt.


Sak nr. 10026