SANDEFJORD: Full forvirring om gratisparkering med parkeringsskive eller billett

- Og som vanlig er meningene mange og ikke alltid like saklige på sosiale medier.

I en nylig publisert artikkel i Sandefjords Blad, som bruker Facebookgruppen «Du vet du er fra Sandefjord når…» som kilde, beskriver avisa hvordan noen pådrar seg parkeringsbøter der det i utgangspunktet er gratis å parkere.

Kontrollsanksjon

Parkeringsrett vil presisere at den korrekte betegnelsen er «kontrollsanksjon», men at vi velger å bruke samme uttrykk som det som brukes i dagligtale, nemlig «parkeringsbot».

En «kilen» sak

Stedet det dreier seg om, er på Kilen i Sandefjord. Nærmere bestemt på parkeringsplassen til Clas Ohlson og Kilensenteret. Her er plassen skiltet med sort «P» på hvit bunn etter parkeringsforskriftens bestemmelser, og underskilt med symbol for parkeringsskive og teksten: «2 timer gratis. Deretter mot avgift».

– Ikke nødvendig å trekke lapp

I innledningen til tråden på Facebook kan man lese følgende:
«Dette er kun en info at det IKKE er nødvendig å trekke lapp for å stå parkert. Alt for mange har fått bøter fra en veldig ivrig parkeringsvakt. Gjelder Clas Ohlson og Kilen senteret.»

Dette er for så vidt korrekt informasjon. Men hvis man ikke «trekker lapp» må det dokumenteres på andre måter at du kan stå lovlig på stedet de første to timene – og da er det parkeringsskive som gjelder.

«Følelser før fakta»

På den aktuelle Facebooksiden, er det som ellers på sosiale medier en rekke meningsytringer. Noen mer bastante enn de foregående. Mange av de 88 kommentarene så langt bygger mer på følelser enn fakta og noen er i tillegg rene personangrep rettet mot parkeringsvakta på stedet.

Rene faktaopplysninger er det lite av, blant kommentarer av typen:

– Utrolig at det er de med de mest meningsløse jobbene som alltid tar jobben sin mest seriøst.

– Jeg var inne en kort stund fikk bot på kr 600 selv om jeg hadde trukket lapp.

Kjørte Bobil. Opptok 2 plasser på lengden. Skulle jeg ha trukket 2 lapper kanskje?

– må da være lov å parkere bobiler som det er så mange av i Sandefjord på sommeren. De må kvitte seg med denne kverulanten som parkeringsvakt.

– Du må trekke lapp for å unngå å betale.  Lappen gir deg 2 timers gratis parkering.

– Har løpt etter han parkerings vakten der nede. Han måtte ha nye joggesko, for han løp veldig fort. Overivrig kar må jeg si. Han skrev bot mens jeg hentet parkeringslapp.

– Sandefjord bør man helst ikke besøke med bil.

– Har sendt inn klage på han, og de skulle ta tak i det. Men dere må sjekke boten dere får, for han er å tar bilde av bilen også bruker han det bilde på ett senere tidspunkt. Dette er ren svindel. Da jeg ringte inn til kontoret deres, da sa de selv at han brukte rare tidspunkt når han skrev bøter. Så følg med på han

–  Jeg har til og med fått bot for å stå på handicap-parkering uten lapp!

Kontaktet Apcoa Parking

Sandefjords Blad forteller at de har vært i kontakt med Apcoa Parking, som har ansvaret for parkeringsplassen, for å høre hvilke regler som gjelder på stedet.

– På det gjeldende området kan kunden selv velge om de vil benytte seg av automat for gratis tid eller om man vil benytte P-skive.

Billetten vil angi utløpstidspunkt for parkeringen, mens p-skive skal angi ankomst tidspunktet og man må selv kjenne til gratisperioden være tilbake til kjøretøyet før utløp, sier driftsdirektør Carl-Erik Martinsen til avisa.

Om det fremdeles skulle være noen som er i tvil om hvilke regler som gjelder, er det faktisk skiltforskriftens bestemmelser for skilt 831 – som gjelder, og her er teksten ganske selvforklarende:

831 Parkeringsskive/gratisbillett
Underskiltet angir at parkering bare er tillatt på stedet når enten anordning som angir tidspunktet for når kjøretøyet er parkert eller billett fra parkeringsautomat som angir tidspunkt for når gratisparkeringen utløper, er plassert godt synlig bak frontruten i kjøretøyet.

Kort fortalt:
På denne plassen må du enten bruke parkeringsskive eller gratisbillett, for å vise at du befinner deg innenfor lovlig tid for gratisparkering, som er to timer – uansett tid på døgnet.

Når tiden du kan parkere gratis er utløpt, må du enten ha betalt parkeringsavgift eller forlate plassen,  siden underskiltet i dette tilfellet har teksten «Deretter mot avgift».

Om noe fremdeles skulle være uklart, så finner du også en forklaring på bruken av parkeringsskive i parkeringsforskriften:

§ 23 – Plassering av motorvogn og dokumentasjon på tidsbegrenset parkering
«Dersom det på plass med tidsbegrenset parkering er innført påbud om bruk av parkeringsskive, skal fører umiddelbart etter at motorvognen er parkert, stille viseren på parkeringsskiven på det tidspunkt motorvognen ble parkert. Gjelder det ikke tidsbegrenset parkering på det tidspunktet motorvognen ble parkert, stilles viseren på parkeringsskiven på det tidspunkt det igjen innføres tidsbegrenset parkering.»

Og videre heter det:

«Dersom det er stilt krav om billett fra parkeringsautomat som angir tidspunkt for når gratisparkeringen utløper, skal billetten plasseres godt synlig bak frontruten.»

Klarere en det kan det neppe sies – eller skrives.

Her – på Hegnasletta 3 i Sandefjord – finner du blant annet Clas Ohlson


Sak nr. 10017