Stortingspresidenten parkerte på gågate – for å ta selfie i regnbuegata

- Han er enig i at det ikke ser bra ut med en bil i gågata.

Reaksjonene har ikke uteblitt etter at stortingspresident Masud Gharakhani tok Stortingets tjenestebil inn i gågata i Drammen for å ta selfie.

Saken er tidligere omtalt i Drammens Tidende.

Mye omtalt i media

Regnbuegata i Tollbugata på Strømsø i Drammen har flere ganger vært omtalt i media på grunn av både ulovlig kjøring og forsøk på å ødelegge den 50 meter lange regnbuemarkeringen i gata.

Denne gangen var det nettopp kjøring i gågata som var tema, da stortingspresidenten ved hjelp av eget bilde brakte saken frem i lyset på en lite heldig måte.

Brukte Stortingets tjenestebil

Selfie-bildet som ble brukt, hadde nemlig Stortingets tjenestebil i venstre bildekant. Noe som måtte innebære at bilen var kjørt inn på gågata i stortingspresidentens hjemby.

Ordfører Monica Myrvold Berg og Catrin Janøy, hovedutvalgsleder for oppvekst og utdanning i Drammen kommune foran pride-markeringen i Tollbugata.
Foto: DRAMMEN KOMMUNE

Bilde på Facebook

Tildragelsen fant sted sist onsdag, da Gharakhani la ut bildet på sin offisielle Facebookprofil med sytten tusen følgere, med kommentaren: «God morgen fra Drammen. Snart på vei til Trøndelag.»

At stortingspresidenten valgte å bli kjørt frem til der bildet ble tatt, fremfor å gå de siste få meterne frem gikk da heller ikke upåaktet hen av Drammens Tidende, som hadde en bred omtale av saken.

– Ser dumt ut!

Avisa forteller at de har vært i kontakt med Gharakhani, som i en e-post til DT innrømmer at det ser dumt ut med bilen inne i gågata.

– Jeg er glad i å bruke beina og håper jeg kan gjøre det neste gang. Jeg er enig i at det ikke ser bra ut med bilen der, sier stortingspresidenten til Avisa.

– Ville se på skadene i regnbuegata

Han forteller videre om bakgrunnen for bildet:
– Jeg ville se på skadene i regnbuegata og ta en selfie jeg kunne dele for å vise mitt engasjement for Pride. Skadene i gata er en av mange gode grunner til at jeg kjenner at jeg må bruke små og store anledninger til å stå opp for Pride.

– Tjenestekjøring er et sikkerhetstiltak for stortingspresidenten, sier administrasjonen videre i sitt svar på e-post.

Unntak for utrykningskjøretøy

Ettersom Stortingets tjenestebiler er definert som utrykningskjøretøy, gjelder en rekke unntak ved kjøring i strid med trafikkreglene.

Det forutsetter imidlertid at det er «nødvendig eller til vesentlig lette i tjenesten», som det heter i trafikkreglene §2 – «Anvendelsesområde, fravikelse av vegtrafikkbestemmelser m.v.»

I normale tilfeller vil kjøring med stans i gågate medføre et forenklet forelegg på kr 7 800,- og/eller et parkeringsgebyr på kr 900,-.

Politiet enige med Gharakhani

Drammens Tidende har også vært i kontakt med seksjonsleder for operativ seksjon for politiet i Drammen, Jan Dystland som forteller at han er enig med stortingspresidenten i at det ikke ser bra ut med en bil i gågata.

– Men det er en grunn til alt, og jeg tenker vi stoler på de vurderingene stortingsadministrasjonen har gjort i saken, sier Dystland.


Sak nr. 10003