SVERIGE PÅ 60-TALLET: En «lapplisa» i Örebro i 1966

- Bildet er hentet fra Digitaltmuseum.org

I vår billedserie – tilbakeblikk – med bilder fra gamle dager, har vi denne gangen hentet et bilde fra Stortorget i Örebro fra mai 1966.

Bildets tittel er: «Lapplisor, 14 maj 1966. Stortorget».

Uniform med blanke knapper

Både uniform og utrustning er svært forskjellig fra dagens, men det er heller ikke så merkelig når vi vet at bildet ble tatt for hele 57 år siden.

Legg spesielt merke til den hendige skuldervesken som inneholder alt som behøves for å utføre oppdraget på en tilfredsstillende måte – med penn og papir.

På bildet blir en Volvo 444 PV ilagt en «parkeringsanmërkning» av en av Örebro bys kommunale ansatte parkeringsvakter. Bilen som i Norge er mest kjent under navnet Volvo PV, ble produsert fra 1944 til 1958

Svensk historikk

Den 17 juni 1957 besluttet Stockholms stadsfullmäktige at det skulle opprettes en etat med trafikkvakter. Bakgrunnen var det raskt stigende antallet biler i byen. Noe som førte til at gatene ble sperret av biler som noen ganger sto trippelparkert.

Frem til 1957 var det kun politiet som skrev ut bøter for feilparkering i Sverige.

Kun kvinner de første 20 årene

De første «lapplisorna» ble utdannet og skred til verket høsten 1957. Etaten besto kun av kvinner helt frem til 1977, da den første mannlige parkeringsvakten ble ansatt.

(Kilde: Wikipedia)

Foto: ÖREBRO KURIREN / ÖREBRO LÄNS MUSEUM

Sak nr. 10095