TOFTE: Parkerte beltevogn på gangsti mellom lekeplass og badestrand

- Påsto at vogna var i bruk i en filminnspilling

Han kunne neppe funnet et mindre egnet sted å parkere, føreren av beltevogna som satte fra seg kjøretøyet på en gangsti mellom en lekeplass og en badestrand på Tofte forrige helg.

En «snakkis» på Tofte

Røyken og Hurums avis (RHA) omtalte saken som forrige helgs «snakkis», etter at avisas fotograf Edgar Dehli kunne overbringe redaksjonen et knippe svært beskrivende bilder av tildragelsen.

– En filmrekvisitt?

I tillegg til at plasseringen var mildest talt hensynsløs, var det også mange som reagerte på plakaten i vinduet på beltevogna, hvor det sto:

«Innspilling av Kompani Lauritzen pågår, vis hensyn»

Flere som RHA har snakket med stusset over både plasseringen og teksten i vinduet, men lite tyder på at det var noen som trodde på det som sto der.

– Finner det vanskelig å tro at noen seriøse produksjonsselskaper har plassert et så stort kjøretøy på denne måten. Det er i så fall utrolig tankeløst, ble det sagt.

– Dette må da være en bløff, var kommentaren fra de som så denne plakaten på frontruta.
Foto: EDGAR DEHLI / RØYKEN OG HURUMS AVIS

Beltevogna var i sin tid brukt av Forsvaret og har betegnelsen BV 202. Den er rammestyrt, noe som vil si at kjøretøyet er «leddet» på midten, slik at framdelen og bakdelen kan vinkles i forhold til hverandre.

Kan brukes på vann

Framvogna kan ikke frakoples bakvogna og brukes på egen hånd, da den ikke ville vært i stand til å styre. Den har drift på alle fire belter og kan i tillegg brukes på vann, ved at beltene sørger for fremdriften.

Om det var dette som var planen da beltevogna «strandet» på Tofte vites imidlertid ikke.

Da saken ble publisert av RHA sist søndag, hadde de ikke klart å få en tilbakemelding fra produksjonsselskapet til «Kompani Lauritzen» om kjøretøyet.

Her på Apotekstranda, mellom lekeplassen og badestranda, sto beltevogna hele forrige helg.
Foto: EDGAR DEHLI / RØYKEN OG HURUMS AVIS

Vegtrafikkloven § 3 – Grunnregler for trafikk

Fagfolk på området parkering, som Parkeringsrett har vært i kontakt med, finner det naturlig å bruke bestemmelsene i vegtrafikkloven § 3 – Grunnregler for trafikk – som lovhjemmel for å fjerne kjøretøyet, dersom ikke eier av kjøretøyet allerede har fått den bort fra stedet.

For som det heter i den aktuelle paragrafen:
«Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret. Vegfarende skal også vise hensyn mot dem som bor eller oppholder seg ved vegen.»

– Og i dette tilfellet faller både bestemmelsen om at «annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret» og det å «vise hensyn mot dem som bor eller oppholder seg ved vegen» klart innenfor de bestemmelser som er overtrådt.

HOVEDBILDET: Det skal vanskelig gjøres å parkere en beltevogn mer klossete enn dette på Apotekstranda i Tofte. Midt på gangstien mellom en lekeplass og en badestrand.
Foto: EDGAR DEHLI / RØYKEN OG HURUMS AVIS

Sak nr. 10116